Over
“Nooitmeerspitten is ontstaan uit het enthousiasme dat ik, Tomas De Gooijer, heb voor het werken met no dig. Het biedt zoveel voordelen voor het verbouwen van groentes dat ik dit graag met anderen deel.
Over mij
In mijn studie, werk en gewone leven ben ik altijd bezig met natuur, landbouw en duurzaamheid. Vooral positieve combinaties daarvan vind ik interessant. Tijdens een reis en zoektocht naar voorbeelden hierin heb ik veel extra ideeën en indrukken opgedaan. Twee daarvan komen samen in Nooit meer spitten: de no dig methode en het zelf verbouwen van groentes.
Eerste ervaringen met no dig
Het is mooi werken met een gezonde bodem en nauwelijks onkruid, hierdoor is no dig in mijn ogen de grootste ‘gamechanger’ voor het telen van groentes op kleine en middelgrote schaal.
In Zweden bij Richard Perkins, pionier en voorloper in ‘regenerative agriculture’ (herstellende landbouw) heb ik veel over geleerd over deze methode. Hij werkt al vele jaren met no dig voor de tuinbouwtak van zijn bedrijf.
Zelf telen
Eigen groentes verbouwen heeft een aantal grote voordelen. Voor iedereen is het misschien wel anders wat zij belangrijk vindt: super vers, biologisch, minder verpakkingsmateriaal, minder voedselverspilling, omdat het leuk is of gewoon omdat het geld bespaart.
De grootste nadelen hierbij zijn vaak het werk met het zware spitten en het voorkomen van een onkruid jungle.
Dat samen maakt dat dus “Nooitmeerspitten, wél de groentes, niet de lasten”
Het begin van Nooitmeerspitten
Na het opdoen van kennis en ervaring bij anderen heb ik een eigen no dig tuin aangelegd, om zelf de ontwikkeling te zien. Van in mijn geval een ruig stukje grasland, naar zo’n mooie productieve groentetuin. Dat is erg goed bevallen! Met deze tuin en wat enthousiasme in groentes telen heb ik nog geen groentes hoeven kopen!
Nadat ik al mijn vrienden met een moestuin heb geholpen met de overstap naar no dig, is nooitmeerspitten ontstaan. En help ik graag alle moestuiniers het plezier van werken met no dig te ervaren!